ALBUM MĚSÍCE LISTOPADU

Superhrdinky: Hudba pro ženy bez domova

U benefičních kompilací je velké nebezpečí, že kvůli prospěšnému účelu autoři odfláknou výběr obsahu, protože přece „výtěžek je důležitější“. O to víc je skvělé, když se to nestane.

Pro koho je určen výdělek z prodeje i na vinylové desce vydaného výběru Superhrdinky jasně napovídá už název. O prospěšnosti organizace, pomáhající bezdomovkyním, doufám netřeba pochybovat. Ale i když si to hypoteticky odmyslíme (jinak k tomu samozřejmě není důvod), zůstává vydatná porce hudby, která snadno obstojí i bez podobných konotací. Dvacítka skladeb, pečlivě vybraná od českých i slovenských zpěvaček a muzikantek, nejenže nabízí nejrůznější pohledy na svět očima žen, ale také předkládá silné autorské výpovědi. A bez zajímavosti určitě není ani to, že část skladeb sice vzešla z už vydaných nahrávek, ale stejně tak tu jsou i takové, které autorky připravily v prvé řadě pro tento účel a na jiných nosičích k nalezení nejsou.

Album se neomezuje žánrově, takže poskytuje nejrůznější přístupy k hudebnímu vyjádření, ale zároveň zcela ignoruje hledisko popularity, a vedle zkušených staví i méně známé interpretky. Už v tom je značně výjimečné a přínosné, ale spolu s faktem, že jde o objevnou sondu do aktuální ženské (domácí) tvorby vytahující na světlo nemálo utajených, ale přesto výrazných autorek, jedná se o kolekci, u které je vlastně poněkud ostudné, že pod ní není podepsané některé ze zavedených vydavatelství.

Posluchače bez předsudků jistě znovu potěší už známé písně Lenky Dusilové, rockerky Muchy či popových Ille, je dobré, že se tu našlo místo i pro jen singlově prezentované příspěvky křehké písničkářky Iry Mimosy, slovenské hvězdy Katarzie nebo mladičké elektronické producentky Zagami Jericho, a dá se věřit, že album vygeneruje i překvapivé objevy. Kolik z hudebních fanoušků, i těch s rozhledem, asi zná akustické Cácory (trochu připomínající někdejší Sestry Steinovy), aktivisticky správně přidrzlé raperky Fakné, intimní pop-elektroniku slečny Anakver, alternativní rockerky Core Belief nebo melancholii Palmy, která si sólově „odskočila“ od mikrofonu a kláves dua Leto?

Mnohé zastoupené dámy tu také představují svou aktuální hudební tvář: syrovou realitu prezentující Stinka tak opouští pro ni dosud charakteristický akordeon, komorní písničkářka Agu se představuje s doprovodem triphopově laděných Soul Science, a zpěv pianistky Báry Zmekové tentokrát zní v zajímavém remixu. Ať už ale kompilace nabízí hip hop, elektroniku, křehce folkové písničkářství, world music, pop nebo rock, až neuvěřitelně se jí daří udržovat kvalitativní laťku – od zajímavých experimentů po i mainstreamovým posluchačem snadno akceptovatelné příspěvky, jen těžko zde hledat slabá místa. Trochu vyděračsky nezbývá než poznamenat: jestli na tuhle naprosto výjimečnou a nadčasově silnou kompilaci nezbyde nějaké z výročních ocenění za výjimečnou událost, pak to bude přinejmenším smutné.

 

Jako Doma / Full Moon, 79:12

 

Přidat komentář