O Garáži a agentuře Radost s Ivo Pospíšilem

„Jim Morrison měl asi největší péro, co jsem viděl u někoho famózního, známého jako rockstar. Tenkrát jsem nevěděl, že to co držím v ústech je jako historický okamžik, to všechno jsem se dozvěděl až za několik let.“ Robert Vano

To je nášup, co! A kdo že je to ten Robert Vano? Český rodák, který utekl do Ameriky někdy v devětašedesátém. Utekl za svobodou sexu, hudby, dlouhých vlasů. Stýkal se s homosexuály, hippies, bral drogy. Několikrát se ocitl na dně společnosti, ochutnal i život úspěšného podnikatele. Teď se vrátil zpět do Československa a agentura Radost mu do konce roku vydá první knížku. Jmenuje se „Možná ráj“ a výše uvedená ukázka je právě z ní.

Ovšem nejen kvůli tomu jsem se sešel s Ivo Pospíšilem, zástupcem agentury RADOST, managerem Půlnoci a především baskytaristou a kapelníkem Garáže. Garáž se totiž vrátila ze dvou úspěšných koncertů v Americe, respektive Francii, připravuje svou třetí desku, opustila firmu Globus… Zkrátka bylo si o čem povídat.
Hráli jsme 20. června v Central Parku před 3 000 lidmi. Spolu s námi tam vystupovala i ruská Brigáda S, ovšem při jejich produkci lidi dost odcházeli. My jsme sklidili úspěch celkem slušnej, ostuda to rozhodně nebyla. Byli jsme v New Yorku deset dní, napojil se tam na nás Copernicus a provedl nás undergroundem. Zvláště Ducháček z toho byl dost odvázanej, ten do New Yorku patří odjakživa. Potom jsme se na dva dny vrátili z tý Ameriky a rovnou letěli do Francie. V Belfordu se konal třídenní velkej festival na kterém vystoupilo třiatřicet kapel a denně bylo přítomno okolo 30 000 diváků. My jsme tam působili spíš jako takový exoti z Východu. Celkem se nám ale podařilo udělat atmosféru a strhnout diváky.
I s přídavkem jsme hráli 50 minut a vládla pohoda. Vůbec, celej ten festival byl skvělou rekreačkou. Pohodlí, hotel, jídlo, všechno bylo zajištěno.

V New Yorku byli v programu prezentováni jako nejlepší „Východní“ kapela. V Belfordu vystupovali po boku INXS, Pixies, Charlatans, James, House Of Love, ale i Johna Calea. Tedy venku slušná aktivita a co doma…?
Především nová deska. Bude se jmenovat „Praha“ a natáčíme ji u Jirky Hradce. Vyjde do konce roku a to jak na vinylu, tak i na CD, kde budou dvě písničky navíc. Od podzimu bychom mohli začít i koncertovat.

První LP „Best“ jste vydali v nákladu 50 000, druhé LP „Vykopávky“ mělo 30 000, maxisingl u Pantonu – 20 000. Teď plánujete pouhých 5 000 vinylů a 2 000 CD. Znamená to, že se může Garáž časem vytratit?
Myslím si, že ještě nějaký čas vydržíme a co se týče toho nákladu připravované desky, nezapomeň, že dneska nikdo nemá peníze nazbyt, a taky ani agentura Radost si nemůže dovolit vydávat velké náklady. Až se to prodá, může se vylisovat další část.

Je tady přece Globus?
Globus tady je a bude, ale myslím si, že ty dvě zkušenosti stáčej.

Špatné zkušenosti?
Nemyslím, že špatné. Každá zkušenost je dobrá, ale člověk má pocit, že věci, které se ho týkají, dokáže nejlépe udělat sám. Tudíž to tentokrát zkusíme sami.

Jak se s odstupem času díváš na ty tři desky a co si slibuješ od té nové?
Ty desky splnily svůj účel, díky jim se Garáž dostala k širšímu publiku. Samozřejmě, že úroveň těch nahrávek nebyla valná. Byly původně natáčeny pro ty demokazety a moc jsme se s nima nesrali. Teďkon už nahráváme pro desku a bude to znát. Kvalita nahrávek bude nesporně lepší. Máme nový obsazení, jsou tam vyspělejší muzikanti, bude to tedy i instrumentálně kvalitnější. Nová deska bude prostě posunem ve vývoji Garáže.

Můžeš co nejstručněji představit tu svou agenturu?
Nakladatelství a vydavatelství Radost už funguje víc než rok. Vydáváme časopis Post, vydáváme knížky jako třeba Roberta Vana, Knížáka… a připravujeme také klub s galerií na Bělohorské ulici. Mělo by se tam vejít na 300 lidí.

Je Garáž schopná sama sebe uživit, anebo…
Tou muzikou se neživíme, spíše přiživujeme…

Michael Jackson má z každé prodané desky 1 dolar, kolik korun máte z desky vy?
Jackson natáčí pro Sony music, my natáčíme pro Radost music.

Takže dík za informace a zas někdy v UNI načtěnou.

Foto: Tomáš Turek

Přidat komentář