Praha ožralá

Radim Kopáč, Petr Stančík, Academia 2021

Restaurace je slovo původu latinského (znamená znovuobnovení případně uvedení do původního stavu), s nímž se můžeme setkat v natolik rozdílných oborech lidské činnosti jako je politika, stavitelství, malířství či pohostinství. Že se však člověk z tohoto zařízení leckdy vrátí spíše ve stavu notně zbědovaném než znovuobnoveném, za to už restaurace nemůže. Ano, správně jste pochopili, že následující řádky se budou zabývat restauracemi z oboru pohostinství. Nakladatelství Academia totiž ve své edici Průvodce vydalo v únoru knihu Praha ožralá, pod níž jsou podepsáni Radim Kopáč a Petr Stančík. Populárního spisovatele beletrie a dětské literatury Stančíka, držitele ceny Magnesia Litera za román Mlýn na mumie, netřeba více představovat. Také Kopáč je postava na poli publicistiky včetně kulturního magazínu UNI dobře známá, navíc je podepsán pod antologií Pijácká čítanka, kde shromáždil ukázky z děl českých literátů, kteří se pilně věnovali konzumaci alkoholu a psaní o něm. V případě Prahy ožralé se autorské duo zaměřilo na osmdesátku legendárních pražských náleven.

Znalci tohoto fenoménu ihned naskočí již kultovní První český hospodář, téměř čtvrtstoletí starý záslužný počin novinářské dvojice z MF Dnes Jana Lipolda a Ladislava Vereckého. Ten má sice podtitul 113 recenzí na 113 českých hospod, nicméně těch pražských je tam 77, takže srovnávací analýza s Prahou ožralou by na první pohled možná byla. Jenže chyba lávky! Zatímco Lipold s Vereckým hodnotili čistě kvalitu obsluhy a celkový dojem podniků, existujících v jejich době, přičemž občas přihodili navrch nějakou zajímavost z minulosti hospody, Kopáč a Stančík se zaměřili hlavně na historii. Jejich kritériem pro publikaci se stala návštěvnost konkrétních restaurací velikány dějin.

Restaurace je slovo původu latinského . . .

Tento článek je dostupný předplatitelům UNI magazínu

Přidat komentář