PYRÉ: Pyré

Eponymní debutové minialbum kladenského tria Pyré v sobě skrývá rytmiku baskytaristy Davida Fikrleho a bubeníka Láďy Korendy, kteří oba prošli různými sestavami OTK, a také už spolu hrávali v kapele Moštárna. Jestliže ta ale měla pověst české odpovědi na Primus, s Pyré se brodí úplně jinou hmotou. Nervní a neotesaný alternativní rock nejčastěji vyvolává vzpomínky na Dunaj, ale naštěstí to vůbec neznamená, že se zhlíží jen v cizí minulosti.
Šestice skladeb může zaujmout živelností a tím, že ačkoli je velmi patrné, že všichni tři zúčastnění jsou nadprůměrnými instrumentalisty, nevyžívají se v muzikantských orgiích, ale spíše se soustřeďují na sevřenost a společné nasazení.
Není to ale jen energie, kvůli čemu stojí za to nahrávku poslouchat. Naléhavost projevu, s jakou se slova zarývají podobně jako ostré řezy kytary, a zajímavé zacházení s kontrasty vtahují do atmosféry a lépe fungují v pomalejších, temně laděných náladách, jakými oplývá skladba Krok. Stejně tak svědčí kapele výlety do spacerockových mlhovin a závany psychedelie – právě po nich dobře vyniknou basově brutální zkreslení, u kterých z paměti mohou (například v závěrečné Uzda) vyplout noiserockoví Gnu a jejich vzory z labelu Amphetamine Reptile. Zapadají do toho i úsečné a minimalisticky sloganovité texty, spíše naznačující kontury témat, než aby nabízely konkrétní a sdělné příběhy.

Kdyby šlo o vycházející jméno mladých a neokoukaných muzikantů, bylo by na místě mluvit o velké naději a objevu, u zavedených hudebníků to už tolik nepřekvapí. Ale i navzdory tomu, že na nahrávce se nikdo nesnaží učit staré psy novým kouskům, nepůsobí skladby jako unylé volání po starých časech. Kytara Kamila Komma zní v konfrontaci s tím, co lze slýchat od současných „kytarovek“, nekompromisně a vlastně i čerstvěji, a ani v nejmenším nepodléhá časté opatrné uhlazenosti. Je zřejmé, že stejně jako rytmice jí nechybí dostatek energie. Právě na ní a naléhavosti může trio stavět, zatímco ve skladatelské invenci zatím ne vždy dosahuje přesvědčivosti. Jako první výkop tak nahrávka plní svou promo-roli dokonale, ale o to víc bude důležité sledovat, co bude dál: zda kapele její nasazení vydrží, a jestli na další porci skladeb nebude třeba čekat dlouhá léta.

 

Polí5, 2017, 21:05

Přidat komentář